2. EKS-TEMPORE KRAS – EKOCENTRIZEM 2020

OD pon, 26. aprila 2021 DO ned, 27. junija 2021, ob 00.00
VSTOP PROST

Spletno odprtje razstave je bilo v ponedeljek, 26. aprila 2021, ob 18.00, na našem profilu na Facebooku in na našem kanalu na Youtubu – lahko si ga ogledate na tej povezavi.

URNIK:
ob ponedeljkih, sredah in petkih dopoldne od 10. do 12. ure ter uro pred večernimi prireditvami.

2. EKS-TEMPORA KRAS – EKOCENTRIZEM 2020

Prireditelj: Kulturno društvo Kras v sodelovanju z Botaničnim vrtom Sežana.
Izvedba: 28. 8. 2020 – praznik občine Sežana.
Izbor del je opravila tričlanska komisija pod vodstvom Anamarije Stibilj Šajn: umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Saša Bušan in profesor likovne vzgoje Samo Onič.

NAGRAJENCI

1. nagrada
TINE DEKORTI: PIRATI IZ LUCIJE
Slika, ki predstavlja stripovski pristop, je metjejsko izdelana, barvno in oblikovno dovršena. Kompozicijska celota je uravnotežena in zgoščena, saj poleg ženske figure v prvem planu (nekakšna femme fatal s praznim pogledom), vključuje tudi druge figure, arhitekturne elemente in številne predmete. Avtor premore občutek za detajl, pa tudi za celoto. Zgodba je domišljijska, vendar kaže na realnost, saj preko motiva obravnava številne grehe človeštva. Je vsebinsko bogata in sporočilno večplastna. Kolorit je zamolkel in podkrepi atmosfero. Poguba (zaklad) in upanje (svetilnik) sta tako rekoč edini osvetljeni stvari v prizoru.

2. nagrada
TAJA REGENT VERAS: ANTIEKOCENTRIZEM KOT ČLOVEŠKI EGOIZEM
Avtorica nastavlja ogledalo družbi v tematiki, ki je vse bolj aktualna ter tako prevzema družbeno angažirano držo, njeno delo pa predstavlja apel. Sliko odlikujeta drznost, še posebej v barvnem postavljanju, in močna ekspresija. Taja Regent Veras ustvarja dialog nasprotij, ki poteka med levim in desnim polom slike, med kosom mesa in uvelim cvetjem, v likovnem smislu pa med barvo, kot temeljnim izraznim sredstvom in med kolažnimi aplikacijami, ki vsebujejo letrizme z nezadržnim, udarnim sporočilom.

3. nagrada
DAJANA ČOK: RDEČI KRAS
Slika je pravi kontrast prvima dvema. Pokrajina je predstavljena izrazito reduktivno, z omejevanjem na bistveno. Atmosfera je umirjena in spokojna, kar dodatno podkrepi že sama horizontalna zasnova. Avtorica v zgodbi o Krasu ustvarja komplementarni odnos dveh barv, zelene in oranžne, ki gledalca ne pušča ravnodušnega. V minimalni intervenciji doseže močno izraznost.

PRIZNANJA ZA ODLIČNOST:

1. Janez Ovsec
2. Nevenka Verbič
3. Irena Lorget Lipovec
4. Lona Verlich
5. Karmen Kastelic Pipan

IZBRANI AVTORJI:

Mojca Žerjal, Jana Štok, Danica Stupar, Olga Jevšek, Roman Veras, Liljana Lisjak, Ajda Fabjan, Marija Maruša Maraž, Marija Zevnik, Sonja Marija Trampuž, Rudi Reichmann, Ailin Visentin, Darinka Zaletel, Kristina Žnidaršič, Branko Kopše, Loredana Prodan, Boris Kubelj, Taddeo Sedmak, Marija Grazia Persolja, Anamarija Samec, Radovan Gregorčič.