Beremo in gledamo #3

Beremo in gledamo #3: ČEFURJI RAUS!

Čefurji raus!

Spletni pogovorni večer

sre, 24. marca 2021, ob 18.00
VSTOP PROST

Dogodki v okviru projekta Beremo in gledamo se navezujejo na filme, posnete po knjižnih predlogah. Do zdaj (dve zaporedni sezoni) smo dogodke posvetili ameriški literaturi in filmom, saj smo za izvedbo pridobili sredstva iz razpisa ameriškega veleposlaništva. V novi sezoni pa smo program razširili.
Do februarja 2020 smo dogodke izvajali v živo, zadnje tri dogodke druge sezone projekta pa smo izvedli preko aplikacije Zoom, s čimer bomo nadaljevali, dokler jih ne bomo smeli zopet izvajati v živo v naših prostorih.
Tudi v tokratni sezoni vas vabimo, da si filme prej ogledate in literaturo prej preberete, ali pa se z nami enostavno prepustite določeni tematiki. Knjige in filmi so na voljo za izposojo v knjižnici. Preverite zalogo pri svojih knjižničarkah in knjižničarjih. Zaradi razmer nastalih zaradi epidemije, si gradivo čimprej rezervirajte.

24. marca 2021, ob 18.00,  je na sporedu pogovorni večer ČEFURJI RAUS, ki ga bo vodil Rok Govednik, v goste pa prihaja slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović.

Spletni ogled filma ni predviden, a smo  knjižnično kinoteko založili z dodatnimi izvodi DVD-jev izbranega filma. 

 

ČEFURJI RAUS:

Vojnovićev roman v enciklopedični maniri ustvarja pejsaž urbanega okolja, kjer iz natlačenih stanovanj dehti sarma, ritem pa diktirajo narodnjaki. Mešanica nogometnih prenosov ter južnjaške govorice je del obvezne atmosfere. Ljubljanske Fužine se razodevajo v barviti čefurščini, v kateri sledimo Markovemu odraščanju in njegovemu spopadanju z identiteto, starši, stereotipi okolja … Iz grenko-sladkega humorja Markove pripovedi vznika usoda prebivalca Fužin, spletena iz kompleksne mreže vzrokov in posledic, v kateri avtor neusmiljeno deli odgovornost med vse akterje. Roman Čefurji raus! nas potegne v elegantno pripoved, ki v slovenskem literarnem prostoru najkompleksneje doslej obravnava tematiko priseljencev. Goran Vojnović (1980), pisatelj in režiser, je za svoj prvenec Čefurji raus!, ki je postal prodajna uspešnica in je preveden v osem jezikov, leta 2009 prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta.

Goran Vojnović (1980, Ljubljana) je pisatelj in režiser. Za svoj prvenec Čefurji raus!, ki je preveden v osem jezikov, je prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Tudi za svoja naslednja romana, Jugoslavija, moja dežela in Figa, je prejel nagrado kresnik. Romana Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela so uprizorili v gledališču.

 

Povezava do spletnega dogodka:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/2249480019

Meeting ID: 224 948 0019

NAPOVED ZADNJEGA DOGODKA TRETJE SEZONE PROJEKTA BEREMO IN GLEDAMO:

– 14. aprila 2021, ob 18.00: na pogovornem večeru AGATA CHRISTIE se bomo pogovarjali s filmskim režiserjem, scenaristom in pisateljem Tonetom Frelihom.

Spremljajte nas tudi na družbenem omrežju Facebook: Kosovelov dom Sežana.

Projekt nas povezuje v partnerstvo s Kosovelovo knjižnico in Kosovelovo spominsko sobo (Ljudsko univerzo Sežana), pri čemer smo (Kosovelov dom Sežana) vodilni partner.