Beremo in gledamo #3

Beremo in gledamo #3: MAFIJSKI VEČER

Boter vs. Siciljanec

Spletni pogovorni večer

sre, 17. februarja 2021, ob 18.00
VSTOP PROST

Dogodki v okviru projekta Beremo in gledamo se navezujejo na filme, posnete po knjižnih predlogah. Do zdaj (dve zaporedni sezoni) smo dogodke posvetili ameriški literaturi in filmom, saj smo za izvedbo pridobili sredstva iz razpisa ameriškega veleposlaništva. V novi sezoni pa si želimo program razširiti.
Do februarja 2020 smo dogodke izvajali v živo, zadnje tri dogodke druge sezone projekta pa smo izvedli preko aplikacije Zoom, s čimer bomo nadaljevali, dokler jih ne bomo smeli zopet izvajati v živo v naših prostorih.
Tudi v tokratni sezoni vas vabimo, da si filme prej ogledate in literaturo prej preberete, ali pa se z nami enostavno prepustite določeni tematiki. Knjige so na voljo za izposojo v knjižnici. Filme smo do sedaj v večini predvajali v naši kino dvorani. Ker pa se dogodki selijo na splet, bomo za nekaj izbranih naslovov omogočili spletni ogled filma tistim, ki se bodo na dogodek prijavili.

17. februarja 2021, ob 18.00, bosta MAFIJSKI pogovorni večer vodila Rok Govednik in Neža Lipanje.

Spletni ogled filmov ni predviden. 

Obravnavali bomo literarni deli avtorja Maria Puza, ki sta doživeli svoji filmski adaptaciji:

BOTER 1:

Boter ni le napeta mafijska oziroma kriminalna zgodba, temveč tudi mogočna družinska saga. Zgodba, ki govori o zapeljivi privlačnosti moči in oblasti, o pasteh pohlepa in trdni zavezanosti družini. Roman je ponudil drugačno vizijo življenja onstran zakona. S svojo družinsko pripadnostjo in izkoriščanjem birokratskih vrzeli je družina Corleone ponudila zapeljivo alternativo zakoniti, a majavi in neučinkoviti oblasti. Ti ljudje so bili sposobni uresničiti svoje sanje, sposobni spraviti stvari ‘v red’, kar voditeljem tedanjega časa ni uspevalo. Družina svojih članov in prijateljev ni nikdar pustila na cedilu.

SICILJANEC:

Sicilijanec je svojevrstno nadaljevanje uspešnice Boter, hkrati pa popolnoma samostojno delo, v katerem je avtorju znova uspelo vznemirljivo preplesti zgodovinska dejstva in fikcijo.
Zgodba romana je postavljena v leto 1950. Končuje se obdobje izgnanstva Michaela Corleoneja na Siciliji. Sin velikega botra, don Vita, se vrača v Ameriko. Po naročilu očeta mora s seboj pripeljati mladega Salvatoreja Giuliana, najbolj znanega sicilijanskega razbojnika, ki je s svojimi podvigi postal junak revnega sicilijanskega prebivalstva ter trn v peti tamkajšnjim karabinjerjem in mafiji. Na preizkusni kamen so postavljene temeljne vrednote: prijateljstvo, zvestoba, ljubezen in junaštvo.

Pridružite se nam na dogodku in nam zaupajte svoje mafijske izkušnje.

Povezava do spletnega dogodka:
Meeting ID: 439 559 3269

NAPOVED PROGRAMA:

– 24. marca 2021, ob 18.00: pogovorni večer ČEFURJI RAUS bosta vodila Rok Govednik in slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović.

– 14. aprila 2021, ob 18.00: na pogovornem večeru AGATA CHRISTIE se bomo pogovarjali s filmskim režiserjem, scenaristom in pisateljem Tonetom Frelihom.

Zalogo čtiva najdete pri svojih knjižničarkah in knjižničarjih. Zaradi razmer nastalih zaradi epidemije kovida-19, si gradivo čimprej rezervirajte.

Spremljajte nas tudi na družbenem omrežju Facebook: Kosovelov dom Sežana.

Projekt nas povezuje v partnerstvo s Kosovelovo knjižnico in Kosovelovo spominsko sobo (Ljudsko univerzo Sežana), pri čemer smo (Kosovelov dom Sežana) vodilni partner.