Čezmejno ob kulturnem prazniku z mednarodno zasedbo opernih pevcev

sre, 10. februarja 2021, ob 18.00
VSTOP PROST

Spletna premiera treh kulturnih domov, Kulturnega doma Gorica, Kosovelovega doma Sežana in Kulturnega doma Nova Gorica, ob kulturnem prazniku z mednarodno zasedbo opernih pevcev.

Pojejo: Jure Počkaj – Slovenija, Alessandro Svab – Italija, Lilia Kolosova – Rusija.
Dirigentka in pianistka: Mojca Lavrenčič.
Trobentač: Jon An Herlič.

Čezmejno ob kulturnem prazniku vas z mednarodno zasedbo opernih pevcev popeljemo skozi poezijo Franceta Prešerna, zgodovinskim postankom Mozartovega tesnega sodelavca, libretista pri največjih opernih mojstrovinah, Lorenza da Ponteja v Gorici. Ob 170. obletnici edinega Slovenskega opernega dela med Marčno revolucijo vam bomo s čudovitim petjem pričarali melodije iz časa Prešerna, pod katere se je podpisal Miroslav Vilhar in končali z Mornarjem, ki ga je uglasbil Vilharjev sin Fran.

Glasbeni dogodek je brezplačen. Predvajan bo 10. 2. 2021 od 18. ure dalje na naslednjih kanalih:
– FB stran in youtube kanal Kosovelovega doma Sežana (povezavo bomo objavili kaksneje)
– FB stran in youtube kanal Kulturnega doma Nova Gorica (povezavo bomo objavili kaksneje)
– FB stran in youtube kanal Kulturni dom Gorica (povezavo bomo objavili kaksneje).

Prireditelji: Kulturni dom Gorica,  Kulturni dom Nova Gorica in  Kosovelov dom Sežana.

Posneto v Kulturnem domu Gorica, februarja 2021.

*****

Jure Počkaj (vokal) velja za enega izmed najprepoznavnejših slovenskih opernih solistov, kot so ga označili mednarodni mediji in kritiki. V velikih baritonskih vlogah in samostojnih koncertih se njegov glas in kariera odpirata v Evropski operni prostor, kjer v sezoni 2020/2021 nastopa v sosednji Italiji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji in Franciji.
Leta 2008 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo za diplomski koncert v Slovenski filharmoniji pod mentorstvom prof. Alenke Dernač – Bunta in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju solo pevcev Brune Špiler v Črni gori. Že v začetku svoje pevske poti se je izkazal na državni ravni, ko je prejel bronasto, leta 2010 pa zlato plaketo na tekmovanju mladih pevcev Slovenije.
Magistrski študij petja je uspešno zaključil leta 2014 na Ameriški univerzi UCLA pod vodstvom maestra Vladimirja Černova. Leta 2020 je bil finalist tekmovanja The Metropolitan Opera v New Yorku zahodne obale.
Operno kariero je začel v SNG Maribor v Verdijevi operi La Traviata, zatem v Puccinijevi operi Turandot in Massenetovi operi Werther. Na odprtju EPK Maribor je nastopil v operi Črne maske.
Lani je imel koncert s skupino Ana Pupedan v Kosovelovem domu Sežana.

Aleksander Svab (vokal) je operni pevec iz Trsta. S svojim prijetnim basom je opozoril nase že kot najstnik, saj so ga že osemnajstletnega sprejeli v zbor operne hiše Giuseppeja Verdija v Trstu. Svoj prvi solistični nastop je imel leta 1985. V naslednjih letih je obiskoval tečaje solopetja s poudarkom na mozartovih vokalnostih v Glasbeni šoli v kraju Fiesole pri Firencah in izpopolnjevanjem v šoli Accadenia Chigiana v Sieni. Leta 1993 je zmagal na 25. mednarodnem natečaju ‘Toti Dal Monte’; istega leta je nastopil v milanski Skali v operi Vestalka. V svoji bogati pevski karieri je nastopil v več kot sto vlogah na odrih mnogih opernih hiš v Italiji, Veliki Britaniji, na Irskem, v ZDA, na Japonskem, v Španiji, Nemčiji, Braziliji, itd.
Poleg petja se v zadnjih 25. letih posveča uvajanju mladih v solopetje s prirejanjem tečajev v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem. Kot docent sodeluje s glasbenimi konservatoriji in akademijami na Kitajskem in v Rusiji. Italijanska država ga je pred leti odlikovala z naslovom Viteza dela. Ponaša se tudi z naslovom Ambasadorja za mir in za otroke, ki mu ga je podelil Klub Unesco iz Vidma.

Lilia Kolosova (vokal) je l. 2007 diplomirala na državnem inštitutu ‘Regionalna umetniška šola v Pskovu, poimenovana po N. A. Rimskemu-Korsakovu’, kjer je študirala kitaro pri profesorju Studinovu. Leta 2013 je diplomirala na Konservatoriju A. K. Glazunova v Petrozavodsku (petje). Leta 2011 je bila izbrana za vlogo sestre v prvi izvedbi opere ‘La fanciulla d’Oro’ avtorice Viktorije Sergheenko. Istega leta je bila povabljena v Narodno gledališče republike Karelije, kjer je debitirala v vlogi Suzukija v Puccinijevi Madam Batterfly z režiserjema Urijem Aleksandrovim in Serghejem Inkovom. V letih 2013–2015 se je šolala še na akademiji Accademia Lirica Santa Croce v Trstu, kjer je debitiral v vlogah Cenerentole (La Cenerentola, Rossini), Maddalene (Rigoletto, Verdi), Cherubine (Figarova svatba, Mozart). Leta 2014 se je udeležila mojstrskega tečaja petja pri Konstantinu Plujnikovu (ustanovitelj Akademije mladih pevcev Marijinskega gledališča in direktor Akademije za umetnost v Sankt Peterburgu). Leta 2015 je bila sprejeta na Videmski konservatorij Jacopa Tomadinija. Od leta 2016 do danes je sodelovala pri številnih predstavah v številnih opernih vlogah (v gledališču Verdi v Pordenonu, v gledališču Giovanni v Vidmu, v gledališču Palmanova, v gledališču Teatro Verdi v Trstu), sodelovala je z orkestrom Mitteleuropa, pela je na festivalu Piccolo Opera FVG, festivalu Festival Internationale di Musica Sacra ter nazadnje na festivalu Pracchia in Musica.
Je prejemnica mnogih nagrad zb različnih glasbenihb tekmovanj.

Mojca Lavrenčič (klavir) je mlada, perspektivna umetnica, ki glasbeno poustvarja kot dirigentka, pianistka in čembalistka. Je prejemnica diplome Summa cum laude, študentske Prešernove nagrade, zlatega priznanja in Lavreata na mednarodnem tekmovanju komplementarnega klavirja in srebrnega priznanja Svirel. Študij je zaključila pod mentorstvom profesorjev Marka Letonje in Simona Dvoršaka na ljubljanski glasbeni Akademiji. Poleg koncertov s profesionalnimi slovenskimi orkestri (Slovenska filharmonija, RTV Simfoniki, Pihalni orkester Slovenske vojske) ter ljubiteljskimi orkestri (GD Tamburjaši, Grex Symphoniacorum, Glasbena kapela), pomembno mesto v Mojčinem poustvarjanju zavzema opera. Od leta 2015 redno sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana ter SKGG-jem kot dirigentka, asistentka in korepetitorka. Kot pedagoginja je s svojimi učenkami tamburic osvojila tri zlate, dve srebrni in dve posebni priznanji na tekmovanju Temsig 2020.

Jon An Herlič (trobenta) je svojo glasbeno pot začel pri petih letih ob vpisu v glasbeno pripravnico na Glasbeni šoli v Postojni. Najprej si je želel igrati na harmoniko, a si je premislil in se odločil za trobento. Na Regijskem tekmovanju mladih glasbenikov primorske 2014 je dosegel zlato priznanje ter kasneje bronasto plaketo na državnem tekmovanju Temsig. 2017 je uspešno opravil sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Istega leta je na regijskem tekmovanju prejel zlato priznanje ter na državnem tekmovanju Temsig osvojil srebrno plaketo. Prav tako je na Temsigu osvojil srebrno plaketo leta 2020. Nekaj dosežkov iz tekmovanj pa ima tudi na mednarodni ravni: dve zlati priznanji iz Mednarodnega tekmovanja Davorina Jenka, Beograd 2016 in 2017 ter Mednarodno tekmovanje Woodwind & Brass, Varaždin, kjer je leta 2017 osvojil zlato in leta 2019 srebrno priznanje. Je tudi član treh društev: Postonjske godbe 1808, KŠTD Pivo in čevapi ter Vokalne skupine Ivana Cankarja.