FILMŠULA

LADY BIRD

Film po izboru 'filmšulcev'

petek, 21. januarja 2022, ob 15.00
0 do 3,00 EUR

FILMŠULA – širi filmsko obzorje in družbeni pogled.

LADY BIRD (2017)

režija Greta Gerwig, scenarij Greta Gerwig, fotografija Sam Levy, montaža Nick Houy, glasba Jon Brion, produkcija Scott Rudin, Eli Bush, Evelyn O’Neill, igrajo Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith, Stephen McKinley Henderson, Odeya Rush, Jordan Rodrigues, Marielle Scott, distribucija v Sloveniji Karantanija cinemas

festivali, nagrade Zlati globus za najboljši film in glavno igralko v kategoriji muzikal ali komedija. Nagrada AFI za film leta. Nagrada gotham za najboljšo igralko. Nagrada združenja filmskih kritikov Bostona za najboljšo stransko igralko in najboljši scenarij. Nagrade združenja filmskih kritikov Chicaga za najboljši film, glavno in stransko igralko ter najbolj obetavno režiserko. Nagradi združenja filmskih kritikov New Yorka za najboljši film in stransko igralko. Nagradi združenj filmskih kritikov Los Angelesa in San Francisca za najboljšo stransko igralko. Nagrade združenja filmskih kritikov Toronta za najboljšo režijo in stransko igralko. Toronto. Telluride. New York. London. Pet nominacij za oskarja: za film, režijo, izvirni scenarij, glavno žensko vlogo in stransko žensko vlogo.

zgodba
Piše se leto 2002 v kalifornijskem Sacramentu. Christine McPherson, ki sliši na vzdevek Lady Bird, je bistra, ambiciozna in uporniška najstnica. Trmasto kljubuje svoji materi, neskončno ljubeči, a kritični in odločni medicinski sestri, kateri je v resnici na las podobna. Oče je izgubil službo, zato se mati na vso moč trudi, da bi preživela družino. Lady Bird, ki pravkar obiskuje zadnji letnik katoliške srednje šole, pa sanjari o pobegu iz predmestja, prestižnih univerzah in velemestnih nebotičnikih ameriške Vzhodne obale.

Samostojni režijski prvenec igralke Grete Gerwig (Frances HaMaggie ima načrt) prinaša očarljivo oseben pogled na turbulenten odnos med materjo in najstniško hčerko, na pritiske odraščanja in resnični pomen tistega, čemur pravimo dom.

Po filmu bo pogovor.

Vstop je za dijake in študente (člane Kluba študentov Sežana) prost – brezplačne vstopnice morate dvigniti pri blagajni Kosovelovega doma Sežana.

Redna cena vstopnice: 3,00 EUR

Več o programu filmšulskih projekcij najdete na spletni strani http://filmšula.si/.

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2021/2022 smo:
Kosovelov dom Sežana, Zavod ŠTIP – Mladinski center Podlaga, Klub študentov Sežana, ŠCSK Sežana gimnazija in ekonomska šola, Višja strokovna šola.

Projekt sofinancira Slovenski filmski center.