JAKOB J. KENDA: TRANSVERZALA

Predstavitev potopisnega romana

sre, 3. februarja 2021, ob 18.00

TRANSVERZALA je bila kot krožna planinska pot predlagana že leta 1951, a so jo iz političnih in drugih razlogov uspeli speljati le polovico. Avtor pričujočega romana je tako leta 2019 določil potek celotne trase in jo skupaj s svojima otrokoma in prijatelji tudi prehodil. Izrazito združevalna pot zdaj s 1.200 kilometri dolžine in poskočnimi 70 kilometri skupnega vzpona končno zaobjema vse raznolike obraze slovenskega planinskega sveta, od divjinskega do alpskega.

JAKOB J. KENDA je kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Za mnoge časopise in revije piše o literaturi in filmu ter predava. Rado se ga pokliče, kadar se v kakšni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. V javnosti je sicer najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja, in v zadnjem času tudi kot avtor večkrat nagrajene uspešnice, potopisnega romana Apalaška pot.

Potopisni roman TRANSVERZALA je svojevrstno nadaljevanje večkrat nagrajene uspešnice APALAŠKA POT. Jakob J. Kenda tokrat s svojim slikovitim, sočnim jezikom in začimbo humornih vložkov prikazuje pot, ki se vije prek njegove lastne dežele. Pripoved tako nudi vpogled v preteklost, a predvsem sodobnost avtorjeve domovine, in to s prepletenim vencem utrinkov in tem, ki jih ves čas povezujejo tudi bolj intimne niti ljubezni v njenih najrazličnejših oblikah.

»Odlična knjiga. Ena najboljših o pohodništvu kot načinu življenja in razmišljanja. Prava zakladnica dobrih idej in pobud, ki jih avtor ne le domisli in utemelji, ampak tudi udejanja. Nevsiljiva hvalnica Sloveniji in njenim lepotam, obenem pa pronicljiv vpogled v dušo njenih prebivalcev.« (Viki Grošelj)

Z ustvarjalcem se bo pogovarjal usklajevalec programov Kosovelovega doma Sežana David Terčon.

Povezava na FB dogodek: https://fb.me/e/Kc6lH0Hq.

Povezava na platformo Zoom: https://us02web.zoom.us/j/2249480019; ID št: 224 948 0019.

Opozarjamo, da dogodek lahko spremlja do 100 udeležencev. Na Zoom se lahko prijavite že nekaj minut prej, da si zagotovite mesto, in potem počakate povezani do začetka.
Dogodek se bo snemal.