JAZZOLETJE: 100 LET JAZZA NA SLOVENSKEM

QUARANTUNES, MARKO ČEPAK MAKI IN ROBERTO FRANCESCHINI

Koncert s pogovorom

torek, 16. avgusta 2022, ob 20.00
Cena: 8,00 / 12,00 / 15,00 €
KUPI VSTOPNICO

Quarantunes (pogovor)

V začetnem obdobju se je jazz razvijal na ulici in v klubih, v nadaljevanju, še posebej zadnja desetletja, pa je postopoma prevzel vse vidnejšo mesto v izobraževalnih ustanovah ter drugih institucijah, s čimer se je njegova družbena vloga dodobra spremenila. Na osnovi tega so se izoblikovala jazzovska središča, ki se medsebojno razlikujejo glede na slogovno usmeritev vodilnih glasbenikov in prav tem ter prevladujočim smernicam pedagoškega dela se bosta v pogovoru posvetila univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka ter urednica Nina Novak in priznani kitarist ter komponist Marko Čepak Maki.

Marko Čepak Maki, kitara, in Roberto Franceschini, basovska kitara (koncert)

Akademska jazz glasbenika premoreta bogato zgodovino skupnega muziciranja, a sta se posebej zbližala šele v času epidemije, ko sta se redno srečevala na šoli, kjer oba poučujeta. To ju je sčasoma pripeljalo do razvijanja lastnega zvoka in stila igranja že znanih, pa tudi novih kompozicij, v okviru katerih se opirata na preplet obeh instrumentov ter subtilnost spevnih melodij, obarvanih z jazzom in prosto improvizacijo.

Nina Novak, samozaposlena v kulturi (književnica, kritičarka/recenzentka in urednica/redaktorica) je vodilna jazz kritičarka v Sloveniji, prav tako glasbena publicistka s področja jazzovske glasbe. Univerzitetno diplomirana muzikologinja sodeluje in je sodelovala z vodilnimi kulturnimi institucijami v Sloveniji, ki v svoje programe vključujejo tudi jazzovsko glasbo (Festival slovenskega jazza, Jazz Ravne, Cankarjev dom itn.). Od leta 2017 v Knjižnici Otona Župančiča (Mestna knjižnica Ljubljana) vodi avtorski projekt Nova frekvenca: jazz intervju v živo, na Televiziji ETV oddajo Jazz z Nino, med letoma 2017 in 2019 je bila urednica ter avtorica Jazzopisa, je pa tudi strokovna sodelavka spletnih revij Odzven in Primus, medtem ko je v preteklosti pisala za različne medije (Glasna, AirBeletrina, Pogledi, Glasbi v šoli in vrtcu, RockOnNet, V svetu tišine itn.). Ustanovila je portal Jazzetna, vodila koncertno-pogovorna cikla TradEtno in Dueti ter kot pesnica in pisateljica izdala več samostojnih knjižnih del ter zastopala Slovenijo na različnih mednarodnih festivalih.

Dogodek bo v amfiteatru Kosovelovega doma Sežana – če bo vreme slabo, pa v dvorani.

Vstopnina:
– v predprodaji: redna cena 12 EUR / dijaki in študenti 8 EUR,
– na dan dogodka: 15 EUR (popustov ni).