KATJA SORTA – ‘POTEGNEM ČRTO’

OD pon, 26. aprila 2021 DO ned, 20. junija 2021, ob 00.00
VSTOP PROST

Spletno odprtje razstave je bilo v ponedeljek, 26. aprila 2021, ob 20.00, na našem profilu na Facebooku in na našem kanalu na Youtubu – lahko si ga ogledate na tej povezvi.

URNIK:
ob ponedeljkih, sredah in petkih dopoldne od 10. do 12. ure ter uro pred večernimi prireditvami.

Katja Sorta (1994, Postojna) je leta 2019 diplomirala s področja risbe na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer Likovna pedagogika, pod mentorstvom prof. Andreja Brumna Čopa. Med letoma 2017 in 2020 je delovala kot demonstratorka za Galerijo UL PEF, trenutno pa končuje drugostopenjski magistrski program, smer Likovna pedagogika.
Predstavlja se na skupinskih razstavah tako doma kot v tujini, samostojno pa se je prvič predstavila leta 2018 v galeriji Miha Maleša v Kamniku. V svojih delih izhaja iz značilnosti in lastnosti geometrijske abstrakcije ter ustvarja serije risb, slik in grafik abstraktnega in simbolnega sveta.
katja.sorta@gmail.com


Denis Volk, kurator razstave, je o razstavi med drugim zapisal:

»Umetnica Katja Sorta ustvarja risbe, večinoma z ogljem, grafike in dela z akrilom, pa tudi kolaže. Osnova njenih del je črta, so črte, ki se križajo, črte, ki se širijo in postajajo ploskve, so ostro omejene površine in oglate ploskve, ki se stikajo z drugimi črtami in površinami ali jih križajo. Površine risb in grafik so različnih odtenkov, od sive do črne, odvisno od gostote ogljenega, grafitnega ali barvnega nanosa, pri akrilnih slikah pa so to bele, črne, različni odtenki zlasti sivih, zelenih in modrih, redkeje pa tudi drugih barv. Barve nikoli niso vpadljive, izstopajoče in živahne, so bolj hladne in ‘diskretne’. V seriji del na papirjih, tudi nepravilnih oblik, se poigrava z razmerji različno obarvanih likov, razporeditvami v prostoru, prekrivanji, za nekatere želi, da dobimo občutek, da se (lahko) nadaljujejo v prostor preko roba papirja, tako da prostor ne širi le z nalaganjem enih likov na druge proti globini in površini vidnega polja, pač pa tudi lateralno.«