MATJAŽ GARZAROLLI / ARHITEKT IN URBANIST MEDITERANA

Odprtje razstave

tor, 10. avgusta 2021, ob 20.00
VSTOP PROST

Arhitekt in urbanist Matjaž Garzarolli je bil poleg graditelja mesta predvsem prodoren mislec in izjemen analitik prostora in časa, v katerem arhitektura nastaja in biva. Kot soustanovitelj in soavtor skupine Kras, je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zgradil ali na novo definiral mesto Sežana. Občinska stavba Sežane, Kulturni dom Srečka Kosovela (danes Kosovelov dom Sežana), mrliška vežica, hotel Klub v Lipici, galerija Avgusta Černigoja v Lipici in predvsem njegovi izjemno lucidne urbanistične misli in načrti, so naš prostor spremenili in mu določali nov značaj urbanega Krasa.
Bil je velik poznavalec, proučevalec arhitekta in urbanista monarhije Avstro-Ogrske, Maksa Fabianija.
Preplet arhitekture, urbanizma, izjemnega poznavanja zgodovine in umetnosti, je Matjaž Garzarolli slikovito pripovedoval skozi svoja dela in skozi zgodbe, ki jih je delil s svojimi sodelavci in prijatelji. Izjemen retorik, arhitekt s fotografskim spominom in šarmantnim, samosvojim znjačajem, je skozi življenje potoval s široko odprtimi jadri.
Razstava ‘Matjaž Garazarolli / arhitekt in urbanist Mediterana’, je inventura, vpogled na njegovo risalno mizo, v njegov izjemno bogat arhiv projektov, skic, zapiskov, ki se raztezajo od oblikovanja do urbanizma in njegovega širokega pogleda na arhitekturni kozmos in kratek čas bivanja človeka na planetu Zemlja.
Poleg pokojnega profesorja Marka Pozzetta in prevajalca in publicista Tea Šinkovca, je bil Matjaž Garzarolli soustanovitelj Ustanove Maksa Fabianija, ki se mu s to razstavo poklanja in zahvaljuje za prenos izjemnega znanja, ki ga je delil med nami. (Ustanova Maksa Fabianija)

Razstava bo na ogled do 20. avgusta 2021.