MEDITERANSKE ZGODBE

Razstava likovnih del KLAVDIJA TUTTE

OD četrtek, 25. avgusta 2022 DO nedelja, 9. oktobra 2022, ob 00.00
VSTOP PROST

Klavdij Tutta (1958), akademski slikar in magister umetnosti, je avtor, ki se ukvarja s slikarstvom, grafiko, risbo in objekti. Pomembno vlogo odigrava tudi pri povezovanju likovnih ustvarjalcev, organiziranju razstav, delavnic in festivalov. Likovno ustvarjanje je njegov način življenja, ki ga živi predano, neutrudno, polno in raziskovalno. Zanj je prejel številne nagrade in priznanja tako doma kot v tujini.
Tutta se vse od svojih ustvarjalnih začetkov posveča primorsko mediteranskemu prostoru, njegovi flori in favni, zgodovini in etnološkim specifikam. Od tu črpa navdih in tu najde energijo, ki jo pretaka tudi v likovne artefakte. Ustvarjalne sprehode spreminja v radostne in osončene likovne odseve. V tej slikoviti pokrajini odkriva tudi izhodišča za prehajanja na širša vsebinska področja. Ker so mu vse bolj pomembni potopi v življenjsko, družbeno, filozofsko, skratka duhovno osmišljene globine, primorskega sveta ne upodablja po ustaljenih ikonografskih shemah, temveč išče zanj sebi lastna, intimna, reinterpretirano podana videnja.
Ob skoraj štiri desetletja trajajoči zvestobi vsebinskemu viru, v avtorjevem obsežnem opusu sledimo likovno-formalnim spremembam, predvsem pa spoznavamo razvoj,  rast in zorenje umetnika.
Avtor je priplul do zaliva, v katerem je njegov likovni jezik prečiščen. Vloge posameznih likovno-izraznih elementov so postale vse bolj jasne in natančno definirane. Organičnost je nadomestil s stilizacijo, celo z geometrijsko eksaktnostjo, polnoplastičnost je zamenjal s ploskovnimi pristopi in linijskimi koncentrati, barvno paleto pa je zbistril. V večplastno grajene slikovne podobe je vključil tudi kolažne aplikacije. Njegove arhetipsko prepoznavne forme prevzemajo vloge v novih pripovedno-izpovednih situacijah.
Neprestana raziskovanja novih likovno-izraznih možnosti so ga pripeljala celo do nekonvencionalnih slikarskih stvaritev, ki predstavljajo ekskurz v tretjo dimenzijo in s tem pridobivajo značaj objektov. Najnovejše, okrogle slike pa mu odpirajo še eno možnost raziskovanja znotraj specifičnega slikovnega nosilca.
Klavdij Tutta v razstavo Mediteranske zgodbe vključuje različne cikle iz obdobja zadnjih petih let. (Anamarija Stibilj Šajn)

Razstavo posvečamo prazniku občine Sežana. Na ogled bo do 9. oktobra 2022.