SVET ME OBLIKUJE

Razstava slik Petra Gabra

OD sreda, 17. novembra 2021 DO nedelja, 12. decembra 2021, ob 00.00
VSTOP PROST

Peter Gaber, akademski slikar in magister umetnosti, je vsestranski likovni ustvarjalec, ki suvereno prehaja med posameznimi področji. Svoja razmišljanja je do nedavnega najpogosteje usmerjal v naravo. V zavetju gozda pa so se odvijali figuralni prizori z introspektivnim značajem.
Avtor je v najnovejšem ustvarjalnem obdobju naredil še izrazitejši korak k sebi in s tem k človeku. Tako v ciklu z naslovom »Svet me oblikuje« razkriva, da je vse bolj informiran o aktualnem dogajanju po svetu in da to dogajanje zaposluje njegove misli in ga vodi v likovna ustvarjalna dejanja. V njih se reflektira oseben odnos do družbene in sociološke situacije pa tudi do globljih psiholoških stanj. To so razmišljanja o protestnih gibanjih, o vzgoji, spolu, o vlogi in pomenu telefonskih aplikacij. Preko njih prehaja v jedro, v središče pozornosti, ki ga predstavljajo predvsem odnosi med ljudmi.
Pri likovnem uresničevanju je za Petra še vedno pomembna avtoriteta linija. Njena mojstrska izpiljenost in izvornost mu omogoča, da z odličnim poznavanjem klasičnih figuralnih kanonov ne artikulira »že izgotovljene« pojavnosti, ampak ustvarja izrazito intimne variacije, s katerimi tistemu, kar je v njem, daje fizično obliko. Pomembnejšo izrazno vlogo prevzema tudi barva. Čeprav prostori dogajanja niso vsebinsko definirani, prinašajo lepoto slikarskega namaza kot snovi in kot barve, kot gestualne, stihijske sledi ali pa premišljeno pozicionirane linije.
V razmišljanjih prehaja iz občega k osebnemu in obratno, saj intimno spreminja v marsikatero globalno spoznanje. Z likovnimi sredstvi neposredno prodira v bistvo stvar, jih naredi vizualno zanimive in izpovedno občutene. Peter Gaber subtilno živi v času in prostoru, hkrati pa ostaja zvest samemu sebi. (Anamarija Stibilj Šajn)

Razstavo in ustvarjalčevo delo je na odprtju razstave v sredo, 17. novembra, ob 19.00, predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstava bo na ogled do 12. decembra 2021.

Razstava Petra Gabra je prva pod novimi lučmi, saj je Kosovelov dom Sežana pred odprtjem razstave s kratko slovesnostjo svečano predal namenu svojo najnovejšo pridobitev, povsem na novo izvedeno osvetlitev Velike galerije Ivana Varla, ki razstavnemu prostoru dodaja nove razsežnosti. Ob tem je (ponovno) zaživela tudi nekoliko drugačna razporeditev razstavnih površin.