| drugo | komedija | |
KONS:O:VEL
Matjaž Berger
Biografska in filozofska drama
sobota, 9. junij 2018, ob 21:00
cena: 5 €
Spletna prodaja vstopnic

Janez Vrečko: KONS:O:VEL

Biografska in filozofska drama

Nastopajo: Pavle Ravnohrib, Petra Govc, Barbara Ribnikar, Aleš Valič,
Janez Hočevar, Jana Menger, Lana Voljč, Gal Žižek

Režija: Matjaž Berger

Koprodukcija: Anton Podbevšek Teater in Studia humanitatis;  v sodelovanju s Cankarjevim domom, Ljubljana

Prodaja vstopnic: 
- Kosovelov dom Sežana 
do vključno petka, 8. 6. do 12h; prevzem kupljenih vstopnic prek spleta je mogoč do vključno petka, 8. 6. do 12h na blagajni KDS, sicer pa na dan dogodka eno uro pred predstavo v Kamnolomu Kopriva.

 - Kamnolom Kopriva (eno uro pred predstavo)

- Internetna prodaja
- Rezervacija vstopnic: 
vstopnice@antonpodbevsekteater.si
tel.: 051 316 166, 07 391 78 16

 V primeru dežja predstava odpade in se obiskovalcem na podlagi vračila vstopnice in računa, vrne denar.

 Cena vstopnic: 5 eur

 

Konsi pomenijo sintezo vsega mojega pesniškega prizadevanja. S pojmom kons sem želel označiti nov pojav in mu ob povsem svojski etimologiji dati tudi avtorski pomen. Z njim sem  naznačil prehod od destrukcije h konstrukciji, kar je med vsemi avantgardističnimi gibanji dvajsetih let najbolj radikalno izpeljal prav ruski konstruktivizem. Moj prehod prek mostička nihilizma je treba razumeti samo na ta način, enako tudi mojo misel, da naj dobo destrukcije vsakdo preživi le v samem sebi. Pojem in oznako kons sem prevzel iz sovjetskega krajšanja besed, po katerem so se zgledovali tudi nekateri evropski avantgardisti. Med evropskimi konstruktivisti sem edini, ki je uporabil etimološko avtorsko originalno oznako za svoje pesniške konstrueme, ki na eni strani kaže na svojo antiestetsko pozicijo, na drugi pa aludira tudi na moj priimek, ki  kot začetna črka 'K' večkrat postane likovno inženirski element v mojih konsih.  Odkar so bili predstavljeni slovenski javnosti, se jih drži ocena, »da jih je večina vredna bolj kot časovni dokument, kot glosa k raznim aktualnim dogodkom, kakor pa kot polnokrvna, trajno živa umetnina«. Takšna ocena je seveda v popolnem nasprotju z mojim hotenjem.

Konsi so bili od vsega začetka namenjeni tudi gledanju in ne le branju. Res je sicer, da so vsi pisani teksti tudi vidni, pri konsih pa sta vidnost in prostorskost njihov nujni sestavni del, ki dominirata in se jima zato kratko in malo ni mogoče ogniti. Verjetno bi bilo za konse najbolje, če bi jih natisnil z vsemi pikturalnimi, matematičnimi, kemijskimi in drugimi znamenji. Vsega tega sem se zavedal, zato včasih nisem zaupal niti lastnemu rokopisu in ga na nekaterih zanj ključnih mestih po enkrat, dvakrat ali celo večkrat podčrtal, uporabil natančne geometrijske skice, nekatere besede ali verze v primerjavi z ostalim gradivom tudi do trikrat povečal in uporabil celo barvni svinčnik ali črnilo, vseskozi pa bdel nad pomensko razvidnostjo pesmi.  Vse zato, ker sem želel, da bi bila poezija kot arhitektura, kjer z gibanjem pesem ni več enolična in oživi.

Zato s svojimi konsi ne bi mogel javno nastopiti, kot so domnevali nekateri, saj sem potreboval ne le aktivne poslušalce, ampak tudi aktivne bralce in gledalce, ki pa jih v primeru, ko bi samo  »recitiral« svoje konse, ne bi imel, saj bi jim umanjkala vizualna, gibljiva, prostorska razsežnost moje konstruktivne poezije, ki ne dovoli konvencionalnega literarnega branja z leve proti desni in od zgoraj navzdol. Nasprotno, naravnost sili k t.i. nelinearnemu, prostorskemu branju. »Vse je arhitektura / pesništvo, muzika, / slikarstva ni več«. »Črke rasto v prostor / glasovi so kakor stavbe … Magija prostora. Svetlikanje prostora … svetloba besede /…/«, kar je - kot številne druge moje misli o konstruktivizmu - ostajalo slovenski literarni vedi skoraj 90 let nerazumljivo in  zato tudi prezrto. Z uporabo inženirskih skic, geometrijskega materiala, vizualnega poudarjanja in prostorskega ter pomenskega prenašanja teže pesmi, zdaj v spodnji del, zdaj na desno stran pesmi, zdaj v njeno sredino, in ob pogostem potujevanju njenih delov sem v poeziji uveljavljal temeljno, organsko in prostorsko zahtevo literarnega konstruktivizma, ki je pesnika izenačeval z inženirjem, umetnost pa z življenjem, kar sem povedal na več mestih.

Foto: Barbara Čeferin. 


koledar prireditev
< JUNIJ 2018 >
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN