SLUŽKINJE
Predstavitev knjige, pogovor o knjigi in filmu
BEREMO IN GLEDAMO: Ameriška literatura in filmografija
sreda, 20. februar 2019, ob 18:00
v Kosovelovi knjižnici Sežana – vstop je prost

BEREMO IN GLEDAMO: Ameriška literatura in filmografija

Sreda, 20. 2. 2019, ob 18.00, v Kosovelovi knjižnici Sežana: sprehod po filmu in romanu Služkinje – pogovorni večer bosta vodila Rok Govednik in Neža Lipanje.

Kathryn Stockett vs. Tate Taylor: Služkinje.

Kathryn Stockett je kot otrok živela v okolju, ki ga opisuje v svojem prvem romanu The Help, Služkinje. V otroštvu je zanjo skrbela služkinja Demetrie, na katero je bila zelo navezana. Ko se je iz Mississippija preselila v New York, se je odločila, da bo poskusila razumeti življenje črnke v Mississipiju v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in tako je v petih letih napisala literarno uspešnico, ki so jo prevedli v kar 40 jezikov in po njej posneli tudi film.

Služkinje so brezčasna in univerzalna zgodba o tem, da stvari lahko vzamemo v svoje roke in jih spremenimo. O tem, da nekatera pravila obstajajo samo zato, da bi jih prekršili.

Misisipi, 1962. Tri ženske se odločijo spremeniti svet, v katerem živijo. Dvajsetletna Skeeter je pravkar diplomirala na univerzi in se vrnila na domačo plantažo. A njena mama ne bo zadovoljna, dokler na hčerinem prstu ne bo zagledala zaročnega prstana. Aibileen, dostojanstvena, dobrosrčna služkinja, vzgaja že sedemnajstega belega otroka. Toda s smrtjo njenega sina je v njej vzklilo grenko seme. Nič več ni pripravljena vsega požreti. Minny, njena najboljša prijateljica, je najbolj jezikava služkinja daleč naokrog. Poznajo jo kot izvrstno kuharico, toda s svojim jezikom si je skuhala še eno godljo, ki jo bo stala zaposlitve. Tri ženske, eno belo in dve črni, ženejo različni motivi. Skupen cilj najdejo v popisovanju vseh krivic in slabega ravnanja, ki so ga služkinje deležne v času njihovega življenja pri belih gospodarjih. Pisanje knjige, ki pomeni življenjsko nevarnost za vse služkinje malega mesta, jim prinaša upanje, da njihovim otrokom morda ne bo treba tiho prenašati enakih žalitev in ponižanj.

Drama o zatiranih črnskih služkinjah belih gospodarjev je resda ganljiva, a ameriški jug spremeni v slikovito razglednico tistega, kar naj bi film rušil – stereotipov.

Projekt »BEREMO IN GLEDAMO: Ameriška literatura in filmografija« sofinancira Ameriška ambasada Ljubljana.

Več knjižnih izvodov je na voljo v Kosovelovi knjižnici Sežana, zaradi dogodka in večjega povpraševanja, pa bo čas izposoje krajši. Vabimo vas, da nam sledite na spletnih straneh www.kosovelovdom.si in www.kosovelova.si in tudi na Facebook profilih Kosovelov dom Sežana in Kino Sežana.

koledar prireditev
< OKTOBER 2020 >
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN