PRAZGODOVINSKO GRADIŠČE DEBELA GRIŽA
SKRIVNOSTNA NASELBINA
Informativna razstava
nedelja, 3. februar 2019, ob 18:00
Razstava bo na ogled do 3. februarja 2019

 

Razstavo prireja Zavod Krasen Kras.

Gradišča so značilna utrjena naselja prazgodovinske poselitve in so pomembna sestavina slovenske kulturne krajine. Več metrov visoka megalitska obzidja z masivnimi bloki kamna. Ti monumentalni gradbeni podvigi, ki so jih ustvarjale prazgodovinske skupnosti pred nekaj tisoč leti, značilno zaznamujejo slovenski krajinski relief. Gradišča, naselbine z obrambnim sistemom, postavljene na vzpetinah, ki jih je bilo mogoče lažje braniti, so bila razširjena v prazgodovinski Evropi. V Sloveniji, na Krasu, Posočju, na Notranjskem v Istri, na Dolenjskem, Štajerskem, vzdolž Dinaridov …, so se gradišča pojavila v bronasti dobi, okoli leta 1.600 pr. n. št., in doživela razcvet v železni dobi, približno med letoma 1000 in 500 pr. n. št.

Debela griža pri Volčjem Gradu kot eno najslikovitejših in najbolj ohranjenih nižinskih gradišč na Krasu
Debela griža je eno izmed najbolj slikovitih in najbolje ohranjenih nižinskih prazgodovinskih gradišč na Krasu, kljub temu pa je bila do danes le deloma raziskana. Graditelji so jo premišljeno umestili med kraške doline, ki so uspešno prevzele vlogo strmih pobočij. Kar vidimo danes, so ostanki mogočnega utrjenega obroča iz železne dobe, dolgega 290 in širokega 180 metrov. Z obsegom 770 metrov zavzema površino 4,2 hektarja, s čimer se uvršča med srednje velika gradišča.

Vzpostavitev pogojev za sistematično raziskovanje gradišča z nedestruktivnimi arheološkimi metodami
Goran Živec, podjetnik in ljubitelj gradišč, je leta 2013 odkupil dobro polovico gradišča Debela griža in sredi leta 2014 ustanovil zasebni neprofitni zavod Krasen Kras. Za vodenje projekta vzpostavitve muzeja na prostem je zaposlil strokovnega sodelavca, muzejskega svetnika Dejana Vončino, kasneje pa še delavca Edija Trobca. Od leta 2016 dalje se na terenu izvaja odstranjevanje škodljive vegetacije, ki poteka pod nadzorom ZVKDS, OE Nova gorica. Očiščeno gradišče je omogočilo, da so se v sodelovanju z ZVKDS, OE Nova Gorica in Oddelkom za arheologijo Filozofske fakultete v Ljubljani v avgustu 2018 izvajale nedestruktivne arheološke raziskave. Njihov namen je natančneje opredeliti strukturo mogočnih suhih zidov, starost gradišča in doprinesti k poznavanju načina življenja v njem. Zavod Krasen Kras bo tako postal gonilo razvoja kulturnega turizma na območju Komenskega krasa in širše, po modelu Debele griže pa bi lahko v prihodnje spoznavali tudi druga bližnja gradišča.

 

Razstava bo na ogled do 3. februarja 2019.

Vstopnine ni.

koledar prireditev
< OKTOBER 2020 >
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN