SKOZI PRAVLJIČNO MESTO ČRNOBELIH TIPK
DUO EXCENTURY (Aleksandra Češnjevar Glavina in Tamara Ražem Locatelli)
KONCERT
petek, 2. marec 2018, ob 20:00
izven
cena: 3 € - 5 €
Spletna prodaja vstopnic

Koncert. Izven.

Predstavitev zgoščenke s skladbami za dva klavirja in klavir štiriročno skladatelja Bojana Glavine.

Klavirski duo Excentury, ki ga sestavljata pianistki Tamara Ražem Locatelli in Aleksandra Češnjevar Glavina, uspešno deluje že dvanajsto leto, nastal pa je kot rezultat želje in potrebe dveh kolegic po skupnem poustvarjanju glasbe na dveh neorkestrskih instrumentih. Najraje se izražata skozi bogat repertoar za to zasedbo, ki je svoj razcvet doživel v prejšnjem stoletju, kar je, skupaj z njunimi letnicami rojstva – bil povod za ime dua.  Razen repertoarja iz 20.stoletja, veliko pozornosti posvečata spoznavanju glasbe slovenskih avtorjev. Za sabo imata koncerte v Milanu, Trstu, Benetkah, Ljubljani, na EPTA-i v Laškem, ter odlično sprejete komentirane koncerte na Festivalu Kras in poletnih šolah za mlade pianiste. Posneli sta dva cd-ja, oba z glasbo Bojana Glavine, snemali sta za RTV Ljubljana, radio Ars ter RTV Koper. O njunem izvajanju na koncertih so zapisali, da ga: »krasi temperamentnost, izraznost, ter idejna, tehnična in miselna usklajenost interpretacije dovršenih umetnic«.

... Klavir je za skladatelja barvna paleta, na kateri se rojevajo pokrajine in svetovi, je raziskovalna delavnica, kjer umetnik oblikuje svojo govorico. Bojan Glavina uporablja klaviaturo izrazito pripovedno: včasih so njegove zgodbe opisi, včasih impresije, globoke ali leteče misli, igre, pokloni. Raznolik in razumljiv je tudi izbor njegovih skladb na tem cd-ju, ki se nam predstavlja kot pisano potovanje med sanjskimi svetovi pravljic in otroške domišljije, ki se potem prelijejo v odnos umetnika do dediščine velikih mojstrov, v simboliko štirih elementov, vse do vedno bolj abstraktnih vtisov zvočnih in barvnih dimenzij. Vir navdiha za skladatelja so tudi  domišljijske situacije kot v pravljični suiti AstridBrinova, ki dobi naslov v imenih skladateljevih otrok. Tukaj ne gre za glasbena portreta, temveč za upodobitev igračk oz. pravljičnih likov, ki jim imena nadene otroška domišljija (Avadutko – konjiček samorog, Vodovitka – prijazna rečna ribica, Grozdek Malinko – mali g(r)ozdni dojenček).

Pisanje Bojana Glavine za dva klavirja nosi v večini primerov posvetilo duu Excentury, vse skladbe pa povezuje želja po jasni, neposredni komunikaciji, saj Glavina po lastni izjavi piše z namenom, da bi poslušalcem, izvajalcem in ustvarjalcem posvetila »sončna stran glasbe: lahkotnost, vedrina, enostavnost in radost igre.«

Rossana Paliaga, dipl. muzikologinja

Vstopnina:

- 5 EUR

- otroci, dijaki, študenti 3 EUR.

Drugih popustov ni.

koledar prireditev
< MAREC 2019 >
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FB Kosovelov dom

Združenja:
ZKDRP
ZKDRP

Kosovelov dom Sežana podpirajo:
Občina Sežana
MIZKS
ITA-SLO

Generalni medijski pokrovitelj:
RTV Koper-Capodistria - RADIO KOPER
Radio Koper

Članstvo v drugih združenjih:
KUDUS

Organiziramo - sodelujemo:
Echos

Kosovelov Dom Sežana © 2011 - Produkcija: Digital iN