Kino

FANT IN ČAPLJA

Kimitachi wa do ikiru ka

nedelja, 21. aprila 2024, ob 17.30
Cena: 4 €
KUPI VSTOPNICO

OSKARJI PO OSKARJIH

animirani film, Japonska, 2023, 124 min, S PODNAPISI

Režija: Hayao Miyazaki

Igrajo: Soma Santoki, Masaki Suda, Kô Shibasaki

Mahito, ki hrepeni po svoji materi, se poda v svet, ki si ga delijo živi in mrtvi. Film poln dih jemajoče lepote in nagajivega humorja.

 

Festivali, nagrade: Toronto (mednarodna premiera, otvoritveni film); oskar za najboljši animirani celovečerec; zlati globus za najboljši animirani film; nagrada BAFTA za najboljši animirani film; dve nagradi annie; San Sebastián; Sitges; New York; London; Viennale

Režiserjeva beseda: »Nič ni bolj pomilovanja vrednega od tega, da svetu napoveš svojo upokojitev, nato pa se spet vrneš. Ali je res mogoče, da se zavedaš patetičnosti tega početja, pa to vseeno storiš? Mar star človek, ki se slepi, da je kljub pozabljivosti še vedno pri močeh, ravno s tem ne dokazuje, da je njegov čas že minil? Prav gotovo.
Lahko seveda vplete druge ljudi in povzroči kup težav, vendar film vseeno dokonča. Povsem mogoče pa je tudi, da v ključnem trenutku zboli ali umre. Sam je na to morda povsem pripravljen, za tiste, ki jim ostane breme nedokončanega filma, pa bi bilo neznosno.
Izdelava animiranega celovečerca zahteva vsaj tri leta. /…/ Toda kako bo videti svet čez tri leta? V kakšnem stanju bo zavest gledalcev, ko bodo gledali naš film? Se naša doba, neopredeljiva, neulovljiva, bliža svojemu koncu? Ali ni ves svet v nenehnem gibanju? Morda nas čaka vojna ali naravna katastrofa, morda celo oboje. Če se v takšnem času lotiš filma, ki bo nastajal tri leta, kakšen naj bo?«