TRŽAŠKI PARTIZANSKI PZ PINKO TOMAŽIČ

Koncert

torek, 4. julija 2023, ob 20.30
Cena: 7 / 15 €
KUPI VSTOPNICO

Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič v letošnjem letu obeležuje 50 let neprekinjenega delovanja. Glavno poslanstvo zbora, ki je bil ustanovljen konec leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo bivših partizanov, prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi. Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič ni zgolj partizanski zbor, ki ohranja izročilo slovenskega odporništva s partizansko in uporniško pesmijo. Je institucija, ki si že polnih 50 let prizadeva za utrjevanje slovenske narodne zavesti v zamejstvu in za uveljavljanje slovenske kulture.

Prvi dirigent in hkrati tudi eden od ustanoviteljev zbora je bil Oskar Kjuder, bivši partizan, borec Prekomorskih brigad in zaveden Slovenec iz vasice Lonjer pri Trstu, ki je zbor vodil polnih 25 let. Za njim je to vlogo prevzela Pia Cah, doma iz Križa pri Trstu, ki zbor vodi še danes. Tržaški pevci so uporniško in partizansko pesem ponesli po Italiji, Sloveniji in vsej takratni Jugoslaviji, zbor pa je gostoval tudi drugod po Evropi in v nekdanji Sovjetski zvezi. Za njimi je že več kot 1000 nastopov. Od začetka do danes se je v zboru zvrstilo več kot 550 članov (pevci, solisti, orkestraši, recitatorji), tako Slovencev in Italijanov s tržaškega in goriškega Krasa kot tudi Slovencev iz različnih koncev Slovenije. Sprva moški zbor so pred 25 leti obogatili tudi ženski glasovi.

Zbor trenutno šteje več kot 70 aktivnih članov. Pevcev, ki v zboru pojejo od samega začetka, je le še peščica, zato so toliko bolj veseli novih moči, zlasti mladih z obeh strani (nekdanje) meje, ki so se v zadnjem desetletju pridružili zboru. Njihov prihod je zagotovilo, da bodo vrednote, za katere si Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič prizadeva že pol stoletja, živele tudi v prihodnje.

Vstopnina:
– redna cena 15,00 EUR,
– otroci od 3. do 12. leta starosti 7,00 EUR.

Koncert bo potekal v amfiteatru Kosovelovega doma. V primeru dežja odpade.