Vilenica v Sežani – Krasne besede

38. MEDNARODNI LITERARNI FESTIVAL VILENICA

četrtek, 7. septembra 2023, ob 19.30
VSTOP PROST

Sodelujejo:
Jake Buttigieg (Malta), Marij Čuk (Italija/Slovenija), Silke Scheuermann (Nemčija) in Ottó Tolnai (Madžarska/Srbija)
Povezuje: Breda Biščak
Dogodek bo potekal v amfiteatru, v primeru dežja v Srednji dvorani.

Pogovor bo potekal v angleščini s povzemanjem v slovenščini.

V dolgoletnem sodelovanju s Kosovelovim domom v Sežani festival Vilenica na Kras vnovič prinaša živahne razmisleke o literarnem ustvarjanju izbranih avtorjev, o njihovem razumevanju sveta, našega sveta.
Tudi letos v sugestivni prostor Amfiteatra prihaja osrednje ime festivala, prejemnik nagrade vilenica – madžarski pisatelj iz Vojvodine Ottó Tolnai. Njegova umetnost je odprt in pluralen svet, prežet s suvereno svobodo prehajanja med državami, pokrajinami, kulturami, jeziki in tradicijami.
Ob njem bodo nastopili še trije avtorji, trije budni spremljevalci današnjega življenja v Evropi. Maltežana Jaka Buttigiega posebej zanima raziskovanje literarnih tematik časa in spomina, ki ju umešča v kolonialni in postkolonialni kontekst. Marij Čuk, slovenski avtor na letošnji Vilenici, je velik del svojega življenja preživel v domači vasi Dolini, danes pa živi s pogledom na Tržaški zaliv pri Ferlugih oziroma v spokojnosti Krasa; njegovo literarno zanimanje izhaja iz vodila, da je lokalno – globalno. Iz Nemčije pa prihaja ženski glas: pisateljica in pesnica Silke Scheuermann, ki na duhovit način piše o osrednjih etičnih vprašanjih našega časa, obravnava odnose med ljudmi in živalmi, človekom in naravo ter večno aktualna družinska in ljubezenska razmerja.

Več o 38. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica: https://vilenica.si/
Program: https://vilenica.si/program-po-dnevih-2023/

Festival finančno podpirajo; Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Evropska unija, Srednjeevropska pobuda, Občina Sežana, Mestna občina Ljubljana in drugi.

Avtorji fotografij:
Marij Čuk: foto © Danilo Pahor
Silke Scheuermann: foto © Alexander Paul Englert, c/o Schšffling & Co.
Jake Buttigieg: foto © Noel Buttigieg
Ottó Tolnai: foto © Viktor Gálo